Jeg prøvede blue light briller i en uge for at se om de virker

Jeg prøvede blue light briller i en uge for at se om de virker – her er hvad jeg fandt ud af

Skrevet af Laura Jørgensen som indlæg på Beskyt Dit Syn.

 

Jeg kan ikke engang huske et liv før skærme. Kan du? I dagens verden er vi ikke kun på én skærm ad gangen, men multitasker ofte på flere skærme. Eller skal jeg sige, multi-screening? Det ene minut er du på din bærbare computer, mens du ser tv, det næste er du fokuseret på gruppetekster og Instagram i din pause.

 

Vi bruger næsten halvdelen af ​​vores vågne timer (42%) på skærme (næsten syv timer om dagen), ifølge en undersøgelse lavet af kontaktlinseproducenten Cooper Vision. I de sidste par år har jeg kørt på det laveste lys på min Macbook og iPhone, foruden mørk tilstand på alle enheder og nattilstand (orange lys) fra kl.20. Jeg taler om to til tre søjler på lysstyrkeskalaen. For enhver normal person er det dybest set kulsort (spørg bare en af ​​mine kolleger, når jeg prøver at vise dem noget på min skærm), men for mig var det en lettelse for mine følsomme øjne ikke længere at konstant stirre på en højt oplyst skærm.

 

Med blå lys-blokerende briller, der er dukket op som en trend i de seneste år, begav jeg mig ud på en rejse for at teste et par. Virker disse virkelig? Lindrer de dig fra enhver øjenbelastning? Find ud af mere nedenfor.

 

Hvordan virker blue light briller?

 

Lad os starte med det grundlæggende. Enhver skærm såsom bærbare computere, mobiltelefoner, tv’er og tablets udsender blåt lys via hvidt lys. Ifølge American Academy of Ophthalmology blinker mange mennesker mindre, når de ser på skærme, hvilket kan forårsage anstrengte øjne og tørre øjne. Du kan endda opleve sløret syn eller hovedpine.

Briller, der blokerer for det blå lys, blokerer den blå bølgelængde af det hvide lysspektrum, der består af alle regnbuens farvebølgelængder. De fleste briller er fremstillet til at absorbere de blå nanometer (nm) af blåt lys med typiske bølgelængder på mellem 400 og 500nm.

 

Oscar Leis, OD, fra Metropolitan Vision Correction Associates siger følgende: Jeg behandler mine patienter, der har problemer med øjenbelastning, med forskellige muligheder, der er tilpasset deres livsstil. Jeg husker dette med mine designere, kunstnere og enhver profession, der kræver nøjagtig opfattelse af farve. Fordi den udelader denne bølgelængde, kan tingene se mere orange ud. Nogle gange anbefales det ikke at blokere for det blå lys med blue light briller, men der overvejes et eksternt filter, der kan blokerer det blå lys til deres computerskærm.

 

Så, hvad skete der?

 

For en optimal test bar jeg mine blå lys briller fra Beskyt Dit Syn i en uge, hvor jeg fortsatte med mine daglige skærmtider og aktivitet som normalt. Derefter testede jeg endnu en uge uden blue light brillerne. Brillerne dækker den højeste grad af absorption af det blå lys – og “blokerer” derfor bølgelængden i at nå dine øjne. Den brille jeg brugte filtrerer tæt på 90% på bølgelængderne fra 380 til 440nm og omkring 30% ved 455nm.

 

I løbet af den første uges skulle jeg ikke kun vænne mig til at have noget på toppen af min næse hele dagen, men jeg mærkede ikke rigtig en forskel og spekulerede på ”Hvad skal jeg egentlig føle lige nu?” Udover nogle sjove selfies med mine nye briller, fortsatte jeg på testen for ugen. Det eneste, jeg testede, var at øge mine lysstyrke til omkring 50% af lysstyrkeniveauerne. At have mine skærme lysere gjorde ikke ondt i mine øjne, som det ville have gjort tidligere.

 

Det var først den anden uge, hvor jeg testede uden brillerne fra Beskyt Dit Syn, at jeg begyndte at mærke en forskel. Ikke alene følte jeg, at jeg ikke kunne være ved computeren længe, ​​men jeg var nødt til at holde flere pauser i løbet af dagen. Jeg kunne ikke fokusere længe eller stirre på skærmen længe nok til at arbejde og komme igennem opgaver. Jeg vil ikke sige, at jeg havde hovedpine, men der var en vis desorientering efter at have arbejdet på min bærbare computer og så videre. Den største opdagelse var, at jeg i løbet af min anden uge havde problemer med at falde i søvn. Inden jeg tog brillerne på, sov jeg “okay” – nogle gange var der gode nætter og nogle gange dårlige nætter. I løbet af den første uge, hvor jeg brugte brillerne, når jeg så tilbage, døsede jeg roligt hen og fik en god søvn. I løbet af den anden uge vendte jeg mig til midt på natten og spekulerede på, om min sene aftensmad var skylden.

 

Det viser sig, at blåt lys ikke kun påvirker dine øjne, men det forstyrrer dit søvnmønster. En Harvard-undersøgelse viste, at eksponering for blåt lys om natten undertrykker melatoninsekretionen to gange, hvilket kan føre til søvnforstyrrelser. Og tilsyneladende bruger 71% af amerikanerne over en time før sengetid på at se på skærme.

Så efter min oplevelse var det ikke engang et spørgsmål om, hvorvidt jeg ville fortsætte med mit nye indrammede look. Jeg ville fortsætte med blue light brillerne.

 

Behøver jeg blue light briller?

 

I sidste ende er det op til ens personlige præference. Det er vigtigt at bemærke, at briller med blåt lys filter kan hjælpe, men ved nogle kan de ikke mærke noget. Snak med din øjenlæge, som kan hjælpe dig med at finde ud af, om det vil hjælpe eller ej.

 

Alt i alt, uanset om du bærer blå lys briller briller eller ej, anbefales 20-20-20-reglen for at reducere øjenbelastning. Tag en 20-sekunders pause hvert 20. minut og se på noget 20 fod væk (omkring 6 meter væk). At tage hyppige korte pauser har været meget nyttigt til at reducere langvarig belastning af øjnene ved slutningen af ​​dagen samt tørre øjne. Når man bekæmper tørre øjne, anbefaler han at bruge kunstige tårer (som Systane eller Refresh) under disse pauser for at smøre og reducere tørhed sidst på dagen.

 

For yderligere at beskytte mod anstrengte øjne anbefales det at sidde lidt over en halv meter fra computerskærmen og placere skærmen lidt nedad ved at bruge et mat skærmfilter og justere rumbelysningen eller øge kontrasten på din skærm. Og giv dig selv en pause nogle gange ved at bære dine blue light briller.

 

Men det største råd? Få en grundig undersøgelse for at evaluere dit fokuseringssystem. Først skal du fastslå, at der ikke er nogen ubalance mellem dit fokuserings- og konvergenssystem, at der ikke er nogen faktiske øjenproblemer eller tilstande, og at de to øjne arbejder korrekt sammen. Dette sætter det vigtigste grundlag for din øjensundhed. Når det er sagt, er årlige kontroller af yderste vigtighed, da nogle nethindesygdomme er asymptomatiske.

Selvom briller mod blåt lys kan hjælpe med at forhindre belastning og bevare øjets sundhed, er det også vigtigt at huske næringsstoffer, der hjælper med at fremme øjensundheden.